Afschaffing VAR voor opdrachtgevers

De VAR(verklaring arbeidsrelatie) is per 1 mei 2016 afgeschaft. Zzp’ers kunnen geen VAR meer aanvragen. Hier zijn overeenkomsten voor in de plaats gekomen. De Belastingdienst gaat deze overeenkomsten tussen u als opdrachtgever en zzp’ers beoordelen en geeft daarbij aan of de opdrachtgever al dan niet loonheffingen moet inhouden. Als u als opdrachtgever zorgt dat er volgens deze overeenkomst wordt gewerkt, krijgt u daarmee zekerheid over de arbeidsrelatie met zzp’ers.

 

Risico’s

De Belastingdienst heeft op haar website een aantal voorbeelden van overeenkomsten staan. Neem deze voorbeelden niet over. U loopt het meeste risico als u deze zomaar overneemt, zonder te kijken of deze echt goed geschikt is voor uw organisatie. Als blijkt dat niet volgens de overeenkomst is gewerkt én de Belastingdienst toont aan dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, moet u alsnog loonheffingen betalen. Dit kan wel oplopen tot wel 30% van het factuurbedrag. Voor sociale verzekeringspremies geldt dat deze wel door u betaald moeten worden, maar niet verhaald mogen worden op de inlener. Ook als de zzp’er achteraf, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een uitkering, stelt dat niet volgens de overeenkomst is gewerkt, kan dat leiden tot naheffingen.

 
 

 

Gratis white paper voor u!

Meer weten over kansen en risico’s? Download hier onze white paper waarin we de antwoorden geven over wat de afschaffing van de VAR voor u betekent!

Vragen die in de white paper worden beantwoord

  • Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst/dienstbetrekking?
  • Wat zijn de belangrijkste knelpunten in een overeenkomst?
  • Welke rechtszekerheid geeft de goedgekeurde overeenkomst?

 

 

Vul uw gegevens in en download de white paper

 

 

Naam:*
E-mail:*
Branche: