Ondernemingsakte

26-02-2019

Wat gebeurt er met je bedrijf als er onverwacht iets met jou gebeurd?

Als ondernemer ben je altijd bezig met je bedrijf. Maar vaak vergeet je daarbij jezelf en dat terwijl jij veelal de spil bent waar het om draait. Daarnaast is de bedrijfscontinuïteit sterk aan jou verbonden.

Stel dat je als ondernemer door een ongeval of ziekte langere tijd niet kan ondernemer. Wie zorgt er dan voor het bedrijf? Je partner, één van je medewerkers of je kinderen? Zijn zij in staat om zelfstandig het bedrijf voort te zetten? Wat moeten zij weten en kunnen?

 

Wat is een ondernemingsakte?

Een ondernemingsakte is een beetje te vergelijken met een testament, maar dan voor jouw bedrijf. Je wilt tenslotte niet dat door jouw afwezigheid probelmen of nog erger ontstaan. Een ondernemingsakte bestaat uit een rapport en stappenplan.

 

Het rapport geeft inzicht i de huidige status op organisatorisch, juridisch, financieel en fiscaal vlak. Ook wordt inzichtelijk welke aanpassingen je kunt doen om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen.

 

Het rapport en de begeleiding door je MKB-kredietcoach vormen de basis voor het stappenplan. Hiermee weten je partner, gezin of aangewezen waarnemer wat er dient te gebeuren bij een crisissituatie.

 

Zowel het rapport als stappenplan worden vastgelegd zodat het gebruikt kan worden mocht zich een calamiteit voordoen. Tevens vormt het de basis om het te actualiseren, indien zich veranderingen doordoen.

 

Wat levert het op?

Een Ondernemingsakte maakt inzichtelijk welke zaken wel en niet zijn geregeld. Het opstellen ervan levert inzicht op zodat je bijtijds aanpassingen kunt maken. Dit kan bijvoorbeeld organisatorisch, administratief of juridisch zijn.

 

Tegelijk zorgt het voor een stuk zekerheid bij zowel jou als bij belangrijke steakholders. Dit kan je partner of familie zijn maar ook overige partijen zoals banken en investeerders.

 

Hoe werkt het opstellen van een ondernemingsakte?

Het begint met het beantwoorden van een groot aantal vragen.

 

Daarna bespreek je de uitomsten met je MKB-kredietcoach en overleg je of en welke maatregelen kunnen of moeten worden genomen.

 

Mocht er ooit sprake zijn van een calamiteit dan kunnen aangewezen partijen een beroep doen op het plan.