Jeugdige partner kan uitkomst bieden bij jubelton

25-02-2019

Stel, jouw cliënt is uiteindelijk in staat c.q. bereid om een schenking van € 100.000 te doen aan zijn of haar kind. Maar kan de ‘jubeltonregeling’ voor het kind dan nog wel worden benut?

De schenking moet immers uiterlijk plaatsvinden op de 40e verjaardag van het kind. Heeft het kind van jouw cliënt een partner die voor de schenkbelasting kwalificeert als fiscale partner, dan is er wellicht toch een oplossing. Als deze partner op de dag van schenking 40 wordt of nog geen 40 is, komt het mogelijk toch goed. Een goedkeuring van die strekking is te lezen in het besluit van 29 november 2018. Maar waar moet je nu op letten bij het op deze wijze ‘lenen’ van de leeftijd van de partner?

 

Op de eerste plaats: als het kind en diens partner niet gehuwd of geregistreerd zijn, moeten zij op de dag van de schenking gedurende twee jaar al voldoen aan de vereisten om als fiscaal partner voor de schenkbelasting te worden aangemerkt. Die eisen zijn anders dan voor de inkomstenbelasting. Behalve de inschrijving op een adres moet er ook een notarieel verleden samenlevingscontract zijn. Is dat er niet en woont het stel nog geen vijf jaar samen? Dan helpt het niet om dat nog snel even te realiseren. Wat dan alleen nog helpt, is snel trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Een snelle kosten/batenanalyse: als de plechtigheid inclusief feest minder kost dan € 7.500, kan dat een goede zaak zijn.

 

Civiele consequenties en gevolgen voor eigen ouders van de partner 

Op de tweede plaats wordt vaak gevraagd of het ‘lenen’ van de leeftijd ook civiele consequenties heeft. Dat is niet het geval. Civielrechtelijk bezien schenken de ouders aan hun kind, desnoods met een uitsluitingsclausule. Ten slotte luidt de vraag: heeft het ‘lenen’ van de leeftijd ook nog gevolgen voor eventuele schenkplannen van de eigen ouders van deze partner? Ook dat is niet het geval. De schenkvrijstelling geldt voor elke schenker apart. Het maakt dus ook niet uit of de ouders van deze partner de verhoogde schenking aan hun kind al hebben gedaan. Ook dan kan zijn of haar leeftijd nog worden ‘geleend’.

 

Tip
Wil jouw cliënt de jubelton schenken aan een kind ouder dan 40 met een jongere partner? Check dan goed of zij tijdig hebben voldaan aan de vereisten voor partnerschap in de schenkbelasting.