Hypotheek voor zelfstandig ondernemer geen onneembare vesting

25-02-2019

Veel hypotheekadviseurs vinden het regelen van een hypotheek voor een zelfstandig ondernemer lastig – en daarom beginnen ze er liever niet aan. Het venijn zit vooral in de vraag welk inkomen er kan worden toegepast in de aanvraag voor de ondernemer. De voorwaarden voor een hypotheekaanvraag verschillen per hypotheekverstrekker, maar de doorlooptijden bij hypotheken voor ondernemers zijn hoog en de conversie is laag.

 

Van de 1,4 miljoen zelfstandig ondernemers denkt een groot deel niet in aanmerking te komen voor een hypotheek. De ondernemer kan de kans op toekenning van een hypotheek echter wel vergroten (onder andere door extra eigen geld in te brengen).

 

Sinds kort zijn er service providers voor hypotheekadviseurs, die een tool hebben om het toets-inkomen van ondernemers vast te stellen. Daarbij wordt direct rekening gehouden met alle specifieke regels en voorwaarden die geldverstrekkers hanteren. Met deze tool worden de jaarcijfers getoetst aan de regels van de verschillende geldverstrekkers, zoals gewenste kengetallen, ratio’s, specifieke branchevoorwaarden en de wijze waarop er wordt omgegaan met een dalend ondernemersinkomen. Het levert een rapport op waar de verschillende toets-inkomens van de ondernemer in staan, op basis van de uitgangspunten van de geldverstrekker. Hierbij wordt met sterren aangegeven hoe waarschijnlijk acceptatie is.

 

Tip

Wil jouw cliënt (ondernemer) een aanvraag voor een hypotheek indienen? Adviseer hem of haar dan om dit te doen bij een hypotheekadviseur, die gebruikmaakt van een service provider voor het bepalen van het toets-inkomen. Dit vergroot de kans op een hypotheekaanbod.