Actiepunten voor alle belastingbetalers

12-12-2018

Alle actiepunten lezen? Download hier het artikel.

 

Anticipeer op minder hypotheekrenteaftrek

Volgend jaar gaan de tarieven in de loon-e en inkomstenbelasting omlaag. Het tarief in de tweede en derde schrijf gaat van 40,85% omlaag naar 38,10%. Dat betekent echter ook dat u daardoor minder hypotheekrenteaftrek heeft.

 

Aflossen op uw eigenwoningschuld of niet?

De vermindering van de hypotheekrenteaftrek in de komende jaren is voor u wellicht aanleiding om af te lossen op uw eigenwoningschuld. Maar dit is niet altijd voordelig!

 

Erfbelasting besparen via jaarlijkse schenking aan uw kinderen

Bij uw overlijden wordt over uw vermogen erfbelasting geheven. Uw kindern betalen 10% en/of 20% erfbelasting. Door tijdens uw leven gespreid te schenken, draagt u alvast vermogen over aan us kinderen. Bij uw overleiden is er dan minder vermogen waarover zij erfbelasting verschuldigd zijn. Schenken levert dus in de toekomst een belastingvoordeel op.

 

Btw-verhoging gaat u voelen in uw portemonee

Het verlaagde btw-tarief gaat omhoog van 6% naar 9%. Naast uw boodschappen worden bijvoorbeeld ook duurder; boeken, papieren bladen zoals kranten en tijdschriften, maar ook medicijnen en hulpmiddelen, kunst en antiek. Naast veel goederen worden ook veel diensten duurder.